منشأ اسفناج شمال هندوستان بوده و داراي سابقه تاريخي است، اسفناج ابتدا بهعنوان دارو توسط يونانيان استفاده ميشد و بعدها بهعنوان غذا توليد زراعي آن از مناطق مديترانهاي فرانسه آغاز و سپس به انگليس و آمريكا گسترش يافت. اكنون كشت اسفناج در مناطق كوهستاني رواج يافته، زيرا در طول زماني كه اسفناج به گل و بذر ميرود اين گياه را ميتوان كشت نمود. اسفناج دو برابر ديگر سبزيها فيبر دارد. يك پيمانه اسفناج حدود ۲۰ درصد فيبر دارد كه مانع يبوست است و به هضم غذا كمك ميكند. فيبر موجود در اين سبزي، قند خون را پايين نگهداشته و با ايجاد حس سيري ميتواند مانع از پرخوري شود. ويتامين C و E، بتاكاروتن، منگنز، روي و سلنيوم موجود در اسفناج همگي از آنتياكسيدانهاي قوي براي مقابله با پوكي استخوان، گرفتگي رگها و فشارخون بالاست. اين سبزي پرخاصيت سرشار از ويتامينهاي مختلف ازجمله A، K، D و E بوده و حاوي مواد معدني خوبي نيز هست. اسفناج نسبت به آبوهوا حساسيت چنداني ندارد و جزء محصولات فصل خنك است. رطوبت كافي هوا و خاك در رشد و نمو و كيفيت اسفناج اثر مثبت دارند. در مناطق گرم مثل خوزستان آن را در اواسط پاييز و در نقاط سرد در اواسط بهار ميكارند.
متأسفانه اين روزها برخي اخبار مبني بر آبياري سبزيها با آب فاضلاب و ناسالم بودن آنها به گوش ميرسد. بنابراين بهتر است امسال براي كاشت سبزي مصرفي خودمان دست به كار شده و ديگران را نيز به كاشت سبزي در منزل و آپارتمان تشويق كنيم. مشاهده رشد هر روزه سبزيها در گلدان و برداشت و مصرف آن يكي از راههاي يافتن آرامش در اين ايام است. اگر ميخواهيد سبزيهايتان را پشت پنجره و تو گلدانهاي زيبا پرورش بدهيد بهتر است از خاك آماده و تميز استفاده كنيد تا فضاي آپارتمان از حشره و موجودات ديگر پر نشود. بهترين خاك براي كاشت سبزي كمپوست آماده است. اگر فقط ميخواهيد چند نمونه سبزي بكاريد بدون شك ريحان سبز يا بنفش، تربچه، جعفري و شاهي اولين انتخابها هستند. براي اينكه سبزيهاي شما هميشه سبز و شاداب و از بيماري و آفات به دور باشند ميتوانيد از كود NPK همانند 20-20-20 استفاده كنيد.
بذر معمولي سبزي معمولاً بهصورت كيلويي عرضه ميشود و ناخالصي دارد و بخشي از آن را تخم علف تشكيل ميدهد و نسبت به بيماريها مقاومت پاييني دارد و انتخاب مناسبي براي كاشت در آپارتمان و ابعاد كوچك مثل گلدان نيست. برخلاف تصور خيلي از ما بذر اصلاحشده به معناي دستكاري ژنتيكي و تراريخته نيست. بلكه به معناي دقت در بذرگيري و انتخاب محصول مناسب براي بذرگيري است و گرده افشاني و تلقيح بهصورت علمي و بر اساس استاندارهايي انجام ميگيرد. درنتيجه بذر اصلاحشده نسبت به بيماري و آفات مقاوم است و درصد خلوص بالاتري دارد. همچنين از نظر رنگ و شادابي برتر از بذرهاي معمولياند. درنتيجه انتخاب مناسبتري براي كاشت بوده و تجربه بسيار خوبي از كاشت را به همراه دارد.
روش كاشت در گلدان
بذر اسفناج، خاك استاندارد (كمپوست پيشنهاد ميشود)، گلدان مناسب، دستكش، آبپاش كوچك، بيلچه و الك تنها ابزارهاي كاشت سبزي در آپارتمان هستند. ابتدا بذرها را براي مدت 10 ساعت و حداكثر 3 روز خيس ميكنيم. خاك را الك كرده تا نرم و يكدست شود. گلدان موردنظر را از خاك مرغوب (كمپوست آماده) پر ميكنيم (بيش از 3/4 گلدان). گلدان انتخابي بايد زهكشي خوبي داشته باشد (در انتهاي آن سوراخ مناسبي براي خروج آب اضافي باشد). سپس اقدام به آبياري گلدان ميكنيم تا آب كاملاً از گلدان خارج شود. بعد از چند ساعت از آبياري گلدان بذرها را بر روي خاك ميريزيم و حداكثر به ارتفاع دو برابر طول بذرها روي آن خاك ميريزيم. ريختن خاك زياد روي بذرها باعث خفه شدن آن شده و نميتوانند رشد كنند. سپس با افشانه آب را بر روي سطح خاك اسپري كنيد به صورتي كه مطمئن شويد آب به بذرها رسيده و اين كار را هر روز يا روزي دو بار انجام دهيد. قبل از سبز شدن بذر سبزي نبايد اجازه دهيد سطح خاك خيلي خشك شود در اين صورت از جوانه زدن خبري نيست. آبياري زياد نيز باعث ميشود هوا به بذرها نرسد و خفه شوند و جوانهزني صورت نگيرد. هنگاميكه سطح خاك خشك شد اقدام به آبياري مجدد كنيد. البته ميتوانيد بدون خيس كردن بذرها در آب، آنها را بهصورت دست پاش بر روي سطح خاك بريزيد و با چنگال سطح خاك را زيرورو كنيد تا بذرها به زير خاك بروند. كوددهي را از هفته دوم بعد از جوانهزني شروع كنيد.
روش كاشت اسفناج در باغچه و زمين
براي اين كار بهتر است ابتدا مقداري خاكبرگ يا كمپوست يا كود حيواني بر روي باغچه ريخته و با بيلچه خاك را زيرورو ميكنيم و سپس خاك را نرم و تخت و يكدست ميكنيم. بذرها را بهصورت دست پاش و يكنواخت در محل موردنظر ريخته و سپس با شن كش يا چنگال خاك را با آرامي زيرورو ميكنيم تا بذرها به زير خاك بروند. سپس بهآرامي اقدام به آبياري ميكنيم بهصورتي كه آب بذرها را جابجا نكند و با خود نبرد. تا قبل از سبز شدن باغچه بهتر است هر روز يا روزي دو بار باغچه را آبياري كنيم.
برداشت از باغچه يا گلدان
براي برداشت سبزي بهخصوص در اولين برداشتها بهتر است از قيچي استفاده كنيم زيرا بذرها زياد در عمق قرار نداشته و ريشه قوي نداشته درنتيجه ممكن است از خاك دربيايند. براي برداشت سبزيها را نبايد از ريشه دربياوريم بلكه تنها نوك آن را جدا كنيم و مصرف كنيم. بعد از گذشت چند روز از برداشت سبزي، مجدد ميتوانيم آن را برداشت كنيم و سبزيها دوباره سبز ميشوند.
خواص اسفناج
۱) برگ اسفناج منبع غني ويتامين A، B۳، C و آهن و پتاسيم است.
۲) از فوايد اسفناج اين كه بدن را قليايي ميكند.
۳) خاصيت اسفناج اين كه خنككننده است و براي پايين آوردن تب مفيد است.
۴) ورم روده كوچك را رفع ميكند.
۵) براي ورم ريه مفيد است.
۶) ملين است و يبوست را برطرف ميكند.
۷) براي لاغر شدن و كم كردن وزن مفيد است.
۸ ) اسفناج به دليل داشتن مادهاي بنام اسپيناسين، هضم غذا را تسريع ميكند. اين ماده باعث تحريك معده و ازدياد ترشحات آن ميشود.
۹) خوردن اسفناج پخته يا بوراني اسفناج در رفع تشنگي مؤثر است. اسفناج مالابار را ميتوانيد بهصورت خام در سالاد و يا بهصورت پخته، بخارپز و سرخشده در سوپ، بهعنوان سايد كنار غذا يا حتي در ادويهها استفاده كنيد. البته ازآنجاييكه اسفناج مالابار ساقه قرمز پس از پختن مقدار زيادي از رنگ خود را از دست ميدهد، براي داشتن غذاي زيباتر بهتر است كه آن را بهصورت خام استفاده كنيد.
۱۰) قرقره آب خام يا پخته اسفناج براي از بين بردن ورم و درد گلو مفيد است.
۱۱) براي رفع سرفههاي خشك، برگ اسفناج را با جو پوست كنده و روغن بادام بپزيد و بخوريد.
۱۲) آش اسفناج با گشنيز براي سردردهايي كه ناشي از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارش است، مفيد است.
۱۳) اگر آش اسفناج را با آب ليمو و سماق يا آب غوره بخوريد، سردردهاي ناشي از اختلال كيسه صفرا را برطرف ميكند.
۱۴) خوردن اسفناج از سرطان جلوگيري ميكند، مخصوصاً در افرادي كه به مصرف الكل و سيگار عادت دارند.
۱۵) تحقيقات دانشمندان نشان داده است كه اسفناج در پيشگيري از سرطان روده بزرگ، معده، پروستات، حنجره و رحم مؤثر است.
۱۶) اسفناج كلسترول خون را پايين ميآورد.
۱۷) بهترين دارو براي كساني است كه مبتلا به كمخوني هستند.
۱۸) اسفناج مانند جارو روده بزرگ را تميز ميكند.
۱۹) ترشحات لوزالمعده را افزايش ميدهد.
۲۰) اسفناج سبزي مفيدي براي تقويت اعصاب است. اسفناج، تعداد گلبولهاي قرمز خون را افزايش ميدهد، بنابراين بهترين دارو براي افراد مبتلا به كمخوني است.
۲۱) اسفناج پخته براي رفع بيماري آسم و گرفتگي صدا بسيار مؤثر است.
۲۲) رماتيسم و نقرس را درمان ميكند.
۲۳) براي زياد كردن شير در مادران شيرده مؤثر است.
۲۴) سابقاً نوعي شربت از اسفناج تهيه ميشد كه در معالجه خونريزيها و كمخوني از آن استفاده ميكردند.
۲۵) تخم اسفناج ملين و خنككننده است.
۲۶) تخم اسفناج براي برطرف كردن ورم كبد و يرقان مفيد است.
۲۷) اسفناج تعداد گلبولهاي قرمز خون را افزايش ميدهد.
۲۸) اسفناج چون داراي كلروفيل است، عضلات روده را تحريك كرده و تخليه مدفوع را آسان ميكند.
۲۹) اسفناج اسيديته خون را كم ميكند و عضلات و استخوانها را تقويت مينمايد.
۳۰) رعشه و بوي بد دهان را از بين ميبرد.
۳۱) قوت غذايي اسفناج از ساير سبزيها بيشتر است، مشروط بر اينكه آب آن را دور نريزيد و از ساقههاي نازك و نورسته آن در سالاد استفاده كنيد.
۳۲) باعث افزايش اشتها بهخصوص در كودكان ميشود.
۳۳) براي معالجه كك و مك، اسفناج را در روغن زيتون قرار دهيد و بعد روي صورت بگذاريد.
براي خريد بذر اسفناج و ساير سبزي جات به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرماييد.
همچنين از راههاي زير نيز ميتوانيد محصولات ما را ملاحظه و خريد نماييد:
۱- مراجعه به صفحه اينستاگرامي به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
۲- مراجعه به كانال تلگرامي به آدرس:
۳- تماس با شماره موبايل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳