هويج يك سبزي ريشهدار و يا غدهاي خوراكي است كه ميتوان آن را خام يا خردشده يا رنده شده در سالاد خورد و بيشتر در پخت سوپها و خورشها كاربرد دارد. بتاكاروتن، دوپاري از ويتامين آ در هويج به فراواني يافت ميشود و رنگ نارنجي خاص اين سبزي نيز به همين خاطر است. بهعلاوه هويج منبعي غني از فيبر خوراكي، آنتياكسيدانها و مواد معدني به شمار ميرود. هويج فرنگي گياه علفي گياهي و دوساله و محصول فصل سرد و گياهي روزكوتاه و داراي توليدمثل جنسي و خودگشن و از نظر جوانهزني، برون جوانهزني دارد. ريشه عمودي و ضخيم و ريشه اصلي عميق و ريشههاي فرعي اندك است. ريشه داراي رنگهاي مختلف است. تشكيل برگ روزت در سال اول و داراي برگها متناوب و دندانهدندانه است. ساقه بي كرك و ارتفاع ساقه ۶۰ تا ۹۰ سانتيمتر و ساقه در سال اول كوتاه و در سال دوم طويل ميشود. گلها هرمافروديت و گلها سفيدرنگ و ريز و داراي ۵ گلبرگ و ۵ پرچم و مادگي ۲ برچه و گلآذين چتري كه از داخل غلافي از رأس ساقه خارج ميشود.
از لحاظ خواص هويج، اين گياه علاوه بر اينكه خوشمزه و دلچسب است براي سالاد و آبميوه و سوپ نيز هميشه به كار مي آيد و براي سلامتي كلي بدن و پوست و چشم و دستگاه گوارش و دندان ها كاربرد دارد.
كاشت
هويج در انواع خاكها رشد ميكند و بهتر است خاك داراي زهكشي خوبي باشد. خاك كاشت براي بذر هويج نبايد سنگ يا كلوخ داشته باشد، نبود سنگ و كلوخ و خاك غني و داراي مواد عالي باعث ايجاد ريشههايي صاف و خوشفرم ميشود. ميزان فشردگي خاك بر رشد و طول ريشه (هويج) مؤثر است. فشردگي خيلي كم يا خيلي زياد براي رشد ريشه مضر است. در خاكهاي بسيار فشرده ريشه بهصورت مخروطي و كوتاه و در خاكهاي نرم، نازك و بلند ميشود. آبياري و رطوبت بسيار مهم است، آبياري زياد باعث كمرنگ شدن هويج و آبياري كم باعث بدطعم شدن و تلخ و تند شدن هويج ميشود. هويج را دو نوبت در سال اوايل بهار و اوايل پاييز ميتوان كاشت، هويج را معمولاً بهصورت خطي يا رديفي كشت ميكنند و فاصله بين رديفها را معمولاً كمتر از نيم متر و حدوداً ۴۰ سانتيمتر در نظر ميگيرند. فواصل بين هر بوته هويج را نيز ۵ سانتيمتر در نظر ميگيرند.
البته براي كاشت هويج در گلدان و باغچه بهتر است بذرها را بعد از خيس كردن يكروزه در آب بهصورت دستپاش بر روي سطح چاك بريزيد و بر روي آن حداكثر دو برابر طول بذر هويج خاك نرم بريزيد. اگر در باغچه اقدام به كاشت هويج ميكنيد قبل از كاشت خاك را به ارتفاع ۱۵ تا ۲۰ سانتيمتر زيرورو كنيد تا نرم و يكدست شود. براي منظم شدن فضاي كاشت و فشرده نشدن بوتههاي هويج ميتوانيد بذر هويج فرنگي را با سه برابر خاك نرم مخلوط كنيد و سپس آن را دستپاش كنيد (بر روي خاك بپاشيد).
برداشت
برداشت بعد از گذشت ۶۰ تا ۸۵ روز از كاشت بذر و زماني صورت ميگيرد كه برگها از سبز به زرد تغيير يافته باشد. قطر ريشه هويجها بايد به ۳٫۵-۲٫۵ سانتيمتر رسيده باشند. براي برداشت بايد بستر را با آب بخيسانيد. خاكهاي اطراف ريشه را هنگام برداشت كنار بزنيد. اگر هويج با شاخ و برگ برداشت شود، دستهاي گفته ميشود. اگر هويج بدون شاخ و برگ برداشت شود، كپهاي ميگويند. سر شاخه زني در مزرعه و سر برگها جدا شده و ۲٫۵ تا ۵ سانتيمتر از ساقه باقي ميماند و ساقه قبل از بستهبندي بريده ميشود. هويج را در سطح وسيع با ماشين برداشت چغندرقند برداشت ميكنند.
نگهداري پس از برداشت
قبل از نگهداري در انبار، انبار را با محلول ۲ درصدي سولفات مس تميز ميكنند. با شستشوي هويجها و سپس قرار دادن در كيسههاي پلاستيكي، هويج را در انبار در دماي صفر درجه سانتيگراد و رطوبت نسبي% ۱۰۰- ۹۵ به مدت ۴ تا ۶ ماه ميتوان نگهداري كرد. هويج را دور از سيب، سيبزميني، گلابي و ساير ميوههايي كه اتيلن توليد ميكنند، دور نگهداريد. ماندن هويج براي مدت طولاني در انبار سبب كم شدن قند آن ميشود. اگر هدف بذر گيري باشد، ريشههاي خوب را جدا كرده و در بهار سال بعد اين ريشهها كشت شده و در مرداد و شهريور بذر برداشت ميشود.
براي خريد بذر هويج در انواع مختلف به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرماييد.
همچنين از راههاي زير نيز ميتوانيد محصولات ما را ملاحظه و خريد نماييد:
۱- مراجعه به صفحه اينستاگرامي به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به كانال تلگرامي به آدرس:
۳- تماس با شماره موبايل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳